Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Malmin haustausmaan sankarihauta-alue

Malmin hautausmaa sijaitsee Helsingissä Malmin kaupunginosassa. Tällä Pohjois-Helsingissä sijaitsevalla Helsingin evankelis-luterilaisen seurakunnan hautausmaalla lepää 297 sankarivainajaa. Näistä sankarivainajista 91 on vapaaehtoisia virolaisia. Sankarihauta-alue löytyy Malmin haustausmaalta korttelista 71.

Malmin hautausmaalla Mannerheim -ristin ritareita ainakin:

  • nro 143, Toivio, Veikko Eerikki (12.1.1914-8.3.1975)
  • nro 6, Tuominen, Oiva Emil Kalervo (5.3.1908-28.1.1976)

Yleisnäkymä Malmin sankarihauta-alueelta (sijainti kortteli 71)

Yleisnäkymä Malmin hautausmaan sankarihauta-alueesta


Rivistössä suomalaisia sankareita Malmilla


Sodan julmuutta kuvaa "tuntemattomat sotilaat", joille ei ole syystä tai toisesta ole voitu identifioida henkilöllisyyttä (alla kuva yhdestä tällaisesta sankarin hautamuistomerkistä Malmilta)

TUNTEMATON - OKÄND

PRO PATRIA-ISÄNMAAN PUOLESTA -MUISTOMERKKI MALMILLA

Tämän jyhkeän muistomerkin on suunnitellut arkkitehti Arvo Muroma.

Pro Patria-Isänmaan puolesta, Malmi

KENTÄLLE JÄÄNEIDEN MUISTOMERKKI (Malmilla)

TÄSSÄ YHTEISHAUDASSA LEPÄÄVÄT SUOMEN SUUREN AHDISTUKSEN AIKANA RUOTSIIN MATKALLA OLLESSAAN IITTALAN RAUTATIEONNETTOMUUDESSA 4. III. 1940 HENKENSÄ ANTANEET (KUVA ALLA).

Suurin osa onnettomuuden uhreista oli lapsia. Muistomerkin on pystyttänyt Pohjoismaiden Suomen avun keskus.

MUISTOMERKKI VIROLAISILLE VAPAAEHTOISILLE SUOMEN AUTTAJILLE KESKELLÄ JA YLEISNÄKYMÄÄ SANKARIHAUTA-ALUEESTA (alla) (MALMI)

(teksti muistomerkissä) "Jatkosodassa 1941-44 taisteli suomalaisten rinnalla 3400 virolaista vapaaehtoista joista kaatui 178 sotilasta.Heistä 91 on saanut viimeisen leposijansa tältä hautausmaalta. Muualle haudattujen ja kentälle jääneitten nimet on ikuistettu viereisiin muistokiviin - Virolaiset Suomen-pojat taistelivat Suomen vapauden ja Viron kunnian puolesta"

"Jätkusõjas 1941-44vöitles soon laste körval 3400 eesti vabatahtlikku, neist langes 178 södurit. 91 langenut on saanut viimase puhkepaiga siin kalmistul. Mujale maetute ja lahinguväl jale jäänute nimed on raitud körvalolevatele mälestuskividele - eestalsed soomepoisid voitlesid Soome vabaduse ja eesti au eest"

KEINO SAADA LAPSET, LAPSEN LAPSET, VAIMOT, TYTTÖYSTÄVÄT JA MUUT AIHEESTA EI NIIN KIINNOSTUNEET (ONKO NIITÄ?=) LÄHTEMÄÄN MUKAAN SOTAHISTORIAN MIELENKIINTOISEEN MAAILMAAN. (kuva suloisesta oravasta syömässä alla).

Malmin hautausmaa on kuin eläintarha, josta hautojen kiertämisen lisäksi voit tutustua laajaan kirjoon suomalaista pieneläimistöä. Malmilla törmäät takuuvarmasti pienlintuihin ja oraviin. Kuka voisi vastustaa pienen pörröisen oravan katsomista, sillä aikaa kun itse kiertelet sankareiden muistomerkeillä kertaamassa ja mietiskelemässä kukahan oli missäkinpäin taistellut tai kuka oli joukkojemme ylipäällikkö. Helpompiakin mietiskelyjä saa kukin esittää omien tietämystensä rajoissa.

Siis ota mukaan vanha leivän kannikka tai pähkinöitä ym. herkkua oraville, jotta vähemmän varsinaisesta aiheesta kiinnostunut ystäväsi  viihtyy mukanasi. Eläinten ruokkiminen ei ole virallisesti suositeltavaa, mutta kuka sitä voisi vastustaa. Ainakin hyvin paljon vanhempia rouvia edelleen tapaa hautakierroksella syöttämässä oravia, joten tuskin Teitäkään kukaan siitä pahalla silmällä katsoo.

Ehkä näillekin sivustoille saamme enemmän lapsivierailijoita oheisen kuvan myötä=)

Kiintoisaa: (Tämän vinkin olisi voinut kertoa myös kenraaliluutnantti, Mannerheim-ristin ritari, Karl Lennart Oesch. Sotilasuran lisäksi myös kasvitieteen ylioppilas Oesch (1892-1978) oli hyvin kiinnostunut luonnontieteistä ja häntä on aikalaisten mielestä kuvattu upseeriksi naamioituneeksi kasvitieteilijäksi. Sankareista on siis moneksi). Mikäli aihe kiinnostaa enempi käy katsomassa Ylen Elävästä arkistosta Kenraali K. L. Oesch  (sotasaappaan numero 46=) muiden silmin - henkilökuva. Siitä käy ilmi muun muassa, että Oeschillä oli Äänislinnassa puolisen vuotta karhunpentu lemmikkinä, tosin tästä tehtiin karhun kasvettua liian suureksi itsenäisyyspäivä paisti (taisimme menettää taas lapsivierailijat=)).

  • Mikäli syötät Malmilla oravia pähkinöillä, huomaat pian mielenkiintoisen seikan. Jos annat oraville kuorimattomia pähkinöitä, alkavat ne haudata niitä maahan piiloon (sitä se tekee siis, jos ihmettelet). Mikäli taas kuorit pähkinän valmiiksi. alkaa oravat syödä antamasi pähkinät välittömästi (ainakin valtaosin käy näin). Omat havaintosi saa kommentoida vieraskirjaan.

©2019 Suomalaiset sankarit - suntuubi.com